Drone

Het woord ‘drone’ staat in het engels voor een mannelijke honingbij (dar). Wij doelen met de term op een ‘onbemand luchtvaartuig’ of ‘unmanned aerial vehicle’. En daar hebben we de eerste afkorting: UAV. Andere afkortingen die u kunt tegenkomen in dit verband zijn UAS en RPAS, ‘Unmanned Aerial System’ respectievelijk ‘Remote Piloted Aircraft System’.

Een drone is een mannelijke honingbij, de dar

200px-MQ-9_Reaper_in_flight_(2007)

In beginsel werd met een ‘drone’ een militair systeem bedoeld. Deze vliegt bijvoorbeeld voor verkenningsdoeleinden boven een bepaald gebied. Zie de foto van een Reaper hiernaast. Met de komst van onbemande commercieel inzetbare (kleine) systemen, is de term overgenomen. Mijns inziens is de term ‘drone’ in deze context niet juist en beladen. Beter is te spreken over RPAS.

Platform

We kennen eigenlijk twee type RPAS: de ‘fixed wing’ en ‘multi-rotor’ systemen. Helicopters laat ik onder de laatste categorie vallen. Het (leren) vliegen van een (model)helicopter is lastig. Dit is één van de redenen waarom multi-rotor-systemen zo populair zijn. Ze zijn stabiel en relatief makkelijk te vliegen en kunnen vertikaal opstijgen en landen. Er zijn RPAS met 4, 6 of bijvoorbeeld 8 rotors. (Model)vliegtuigen die worden ingezet met het oog op baat, zijn dus formeel ook RPAS.

Voorbeeld van een fixed wing is de eBee. rpas_fixed_wing

Voorbeeld van een multi rotor is de S1000.s1000_02